Wat dans jij liever: de tango of de klompendans?
Ga jij voor elegant, soepel, geraffineerd meebewegen met elkaar? Waardoor je elkaar beinvloedt, opstuwt, elkaars motor bent? Of stamp je liever wild in het rond, zonder door te hebben dat je de tenen van je partner pijnlijk plat walst.

Daarom dus. Doe mij maar de tango!

Een lieve, wijze vrouw wees mij er ooit op dat ik mijn aandacht verplaatste, en dat je je aandacht ook kunt verruimen. Toen ze dat zei, heel rustig en kalm, bijna tussen neus en lippen tussendoor, keek ik haar aanvankelijk glazig aan. Begreep totaal niet wat ze bedoelde.

Ze vroeg me om mijn ogen te sluiten, een paar keer rustig adem te halen, en met mijn aandacht te gaan naar het gebied rond mijn navel. En door de oefening die daarop volgde, begon ik te begrijpen waar ze het over had. (Deze oefening pas ik inmiddels zelf toe in mijn Soul Seed Sessions – het is een van de meest eenvoudige en doeltreffende tools die ik ken!)

Je aandacht verplaatsen

Als je je adem verplaatst naar iets of iemand anders, dan verdwijn jijzelf als het ware uit beeld.
Je bent volledig gefocust op de ander, en vergeet jezelf. Probeer maar eens een krantenartikel te lezen terwijl je een spannende serie kijkt: of je volgt de serie, of je volgt het artikel. (Of geen van beide, dan kan ook natuurlijk.)

Het verplaatsen van je aandacht geeft een afgesneden gevoel, je creeert hokjes. En het belangrijkste: omdat je jezelf compleet uit het oog verliest, merk je niet wanneer je vermoeid raakt of energetisch leeggezogen wordt. Waardoor je zodra je je aandacht weer richt op jezelf, overvallen kunt worden door uitputting, totale vermoeidheid, tot misselijk en pijn aan toe.

Als je je aandacht verplaatst, ben je of bezig met iets of iemand anders, of je aandacht is gericht op jezelf. Dit geeft een onrustig gevoel: je snapt weinig tot niets van de wisselwerking tussen jou en de wereld om je heen, je mist subtiele signalen en dingen overkomen je dus ‘zomaar’. Onverwacht. Ergens weet je dit wel, dus je leeft altijd op je hoede. Gevaar kan elk moment en vanuit elke richting opduiken. Wantrouwen en achterdocht liggen op de loer, en echt uitrusten doe je zelden. Je blijft in standje alert.

Dit is wat ik deed en hoe ik leefde, zonder het zelfs maar te beseffen. Mensen vonden het fijn in mijn buurt want als ik aandacht voor ze had, dan was die aandacht ook totaal. Daar stond tegenover, dat mijn aandacht ook net zo totaal op iets anders gericht kon zijn. Het was echt alles of niets bij mij. En af en toe stortte ik in en sloot me op in het donker gedurende een paar dagen. Dan was het tijd om weer een beetje energie bij te tanken. Dit gebeurde altijd onverwacht en ongelegen natuurlijk.
Totdat Wenneke (zo heette die vrouw, ze is inmiddels overleden helaas) mij er vriendelijk op attendeerde dat je je aandacht niet alleen kunt verplaatsen, maar ook verruimen.

Je aandacht verruimen

Als je je aandacht verruimt, blijft er altijd ruimte voor jou. Je hebt aandacht voor iets of iemand anders, en tegelijkertijd blijf je je bewust van wat er in en met jouzelf gebeurt. Je hebt oog voor de interactie tussen jullie beiden, en je ervaart de wisselwerking.

Met het verruimen van je aandacht bouw je bruggen. Je hebt inzicht in het effect van jouw handelen op het grotere geheel, en je ziet ook hoe dat grotere geheel invloed heeft op jou. Hierdoor zie je sneller wat er gaat gebeuren, en je kunt eerder ingrijpen als dat nodig is. Dingen overkomen je zelden tot nooit ‘zomaar’ en onverwacht. Dingen hoeven dus ook niet volledig te escaleren voordat jij en/of de ander(en) van koers veranderen.

Je aandacht verplaatsen heeft het lompe van de klompendans.

Je aandacht verruimen heeft het subtiele van de tango.

Wenneke ben ik dankbaar voor deze les, die één van de meest waardevolle is die ik in mijn leven heb geleerd.

Lijkt het je een goed idee om zelf ook eens aan de slag te gaan met het bewuster richten van je aandacht? In de Soul Seed Sessions komt dat thema uitgebreid aan bod. Zodat jij je beweegt door de wereld op een manier die het beste past bij jouw aard, waardoor jij precies dat neerzet in de wereld waarvoor jij bent geboren. Is je interesse gewekt? Kijk dan hier, boek je sessie of neem contact met me op:

https://mirjamvanderzee.nl/soul-seed-sessions/

I give you clarity when in doubt. Help you find the vision, the words and the steps you have to take. Shed Moonlight on the pearls that you are meant to bring into this world. You will feel truly heard and seen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *