Ellen van Vliet gaf een mooie vraag door die zij kreeg uit een groep mannelijke ondernemers: hoe zit het met die vrouwencyclus?! Ze begrepen er niks van. Als Moonlady jeukten mijn handen, dit onderwerp is LEUK! En het is zo ontzettend nodig dat er meer gesproken wordt over individuele ritmes, de balans tussen doen en zijn, de waarde van introspectie. Niet alleen door vrouwen, juist ook door mannen. Dus ik brand even los!

Heel kort door de bocht: Mannen leven volgens een 24-uurs ritme; vrouwen hanteren een 28-dagen ritme.

Onze maatschappij is nog altijd ingericht op het mannelijke ritme. Vooral waar het gaat om naar buiten treden, succesvol zijn, prestaties neerzetten. Hard werken, altijd maar dóórgaan, op pure wilskracht knallen. Niks mis mee, maar in dit verhaal komt de vrouwelijke cyclus wel in het gedrang.
Zeker omdat vrouwen hier zelf ook in meegaan. Het begint te veranderen, maar we leren nauwelijks hoe onze cyclus in elkaar steekt. Laat staan dat de mannen in ons leven ermee om kunnen gaan!

Feit is dat de hormoonspiegel van vrouwen flink schommelt gedurende de maand. Dat kunnen we negeren en net doen of dat voor ons niet geldt, maar daar wordt je dus sjagrijnig en explosief van. Omdat je niet doet wat je lichaam (en geest, en ziel) van je vraagt.

We kunnen er ook zoveel als mogelijk onze agenda op indelen. Zodat je jezelf niet hoeft te forceren, maar juist de energie zoals die stroomt, optimaal gebruikt. Dat betekent concreet: meer rust pakken tijdens je menstruatie, knallen in de week daarna, en vrijuit flirten op het toppunt van je aantrekkingskracht!

Als vrouwen én mannen beter begrijpen hoe de vrouwencyclus in elkaar steekt, kunnen we veel beter op elkaar inspelen en elkaar ondersteunen in plaats van irriteren!

Dus. Hoe zit die vrouwencyclus nou precies in elkaar?

Vlak voor en tijdens de menstruatie is haar energie meer naar binnen gekeerd. Het is een tijd van introspectie. Fysiek, maar ook mentaal en emotioneel vinden er allerlei innerlijke processen plaats. Je ziet het niet direct, maar het is hard nodig. Vergelijk het met zaad dat in de winter rust en kracht opdoet om in het voorjaar keihard naar buiten open te barsten in het prachtigste groen!

In de folliculaire fase, waarin de eisprong wordt voorbereid, richt haar energie zich naar buiten.
Ideeen worden omgezet in actie! Contacten worden gelegd, er worden spijkers met koppen geslagen. Deze fase lijkt het meeste op de mannelijke energie: actie, doen, knallen.

Dan is de eisprong daar! Ze is zo vruchtbaar als de pest, en daarmee (iets met geuren en hormonen) superaantrekkelijk. Wow! Hier draait het om zichtbaarheid. Zakelijk gezien is dit de lanceringsfase. Manifestatie en aantrekkingskracht zijn op hun hoogtepunt!

En dan breekt alweer de luteale fase aan. Tijd voor verwerking. Haar energie begint al naar binnen te keren, nu is het de tijd om alles wat in de eerdere fases is ontdekt, bedacht en gerealiseerd, om te zetten in output. Schrijvers werken hier aan hun boek; een cursus die eerder is bedacht en op de markt gebracht, wordt nu gegeven. Steady werken met een kop thee binnen handbereik. En, zeker in de laatste dagen, ook alweer overgeven aan de volgende fase van introspectie…

Het verloop van de seizoenen, de fases van de Maan en de menstruele cyclus lijken veel op elkaar. Naar binnen keren en naar buiten treden wisselen elkaar af. Expansie en contractie. Inademen en uitademen. Rust en actie. Opladen en ontladen.

Als ik er zo over nadenk: in wezen verschilt die vrouwencyclus helemaal niet zo van de mannencyclus. Alleen de timing is een beetje anders.

I give you clarity when in doubt. Help you find the vision, the words and the steps you have to take. Shed Moonlight on the pearls that you are meant to bring into this world. You will feel truly heard and seen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *