Als kind deed ik soms mijn ogen dicht om te kijken (pun not intended, or was it?!) of ik mijn wereld nog kon navigeren. Ik had gehoord dat als je blind bent, je andere zintuigen het gebrek aan zicht gaan compenseren. Je ruikt beter, hoort scherper, je vingertoppen raken gevoeliger. En, merkte ik, dat klopt!

Wil je aandacht geven aan de donkere maan, maar weet je niet goed hoe? Ik heb een mooie, eenvoudige en krachtige oefening voor je.

In een workshop kreeg ik ooit de opdracht om een wandelingetje te maken, een fijn plekje te zoeken, en daar gaan zitten met mijn ogen dicht. En dan gewoon rustig ademen. Makkie, dacht ik!

Nou, dat viel behoorlijk tegen. Ik werd heel onrustig. Als ik een motor in de verte hoorde starten, wilde ik die kant op kijken. Dat gebeurde ook bij een vliegtuig boven mijn hoofd. Ook als wist ik dat ik die motor niet zou kunnen zien, toch wilde ik heel graag kijken. Alsof mijn ogen vastzaten aan mijn stressors. Alsof een brullende beer achter je besluiten zal toch niet aan te vallen zodra jij haar aankijkt. Of die trein als je gevallen bent op het spoor – alsof jouw ogen hem dwingen toch wel te stoppen voor hij jou raakt.

Omdat we zo sterk leunen op ons gezichtsvermogen, zijn onze andere zintuigen minder ontwikkeld dan zou kunnen. Reuk, smaak, tast, gehoor – we gebruiken ze veel minder en minder verfijnd dan mogelijk is. Zintuigen kun je trainen, net als spieren, of geheugen. Allemaal hebben we het vermogen in ons om een superspeurder te zijn!

Zo jammer dat we ons zo vaak beperken tot het lamme konijn dat in de koplampen staart.

Stel je voor hoeveel effectiever je bent als je al je zintuigen inzet. Bewust en proactief, niet alleen als paniekreactie op aanstormend gevaar. Hoeveel meer je voelt dat je leeft, hoeveel heler je wordt! Letterlijk.

Ik ben hier op aarde om te doen en te maken. En jij?

PS: ik ben heel benieuwd naar jouw ervaringen – maak een wandelingetje, zoek een fijn plekje, ga zitten met je ogen dicht, en adem rustig in en uit. Wat ervaar je, hoe voelt het, wat doet dit met je? Let me know!

I give you clarity when in doubt. Help you find the vision, the words and the steps you have to take. Shed Moonlight on the pearls that you are meant to bring into this world. You will feel truly heard and seen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *