Heb jij ook zo’n moeite met mondmaskers dragen? Ik heb een gouden tip voor je!

Als kind ademde ik niet goed. Daar was veel gedoe over. Ik bewoog alleen mijn schoudertjes, waardoor ik de facto slechts een kwart van mijn longcapaciteit gebruikte. Ik was dan ook een bleek en mager scharminkel, met een hele lage bloeddruk, dat regelmatig flauwviel. Van de dokter moest mijn moeder mijn schouders naar beneden gedrukt houden, dat zou me dwingen om ook mijn ribbenkast en buik te gebruiken bij het ademen. Dit hielp een beetje.

Pas toen ik, begin twintig, in aanraking kwam met yoga, ayurveda en massage, leerde ik echt goed ademen. Dat ging niet zonder slag of stoot, er ging een behoorlijke tijd overheen.

Anders leren ademen is oncomfortabel
Du moment dat je na gaat denken over zoiets volautomatisch als je ademhaling, slaat de paniek behoorlijk toe. Al je verzetsmechanismes worden wakker! Nog nooit zo benauwd gevoeld als toen. Heftige gevoelens spelen op, je kunt ademen ook gebruiken om onaangename of lastige zaken niet te voelen namelijk. Hoge ademhaling is een teken van hoge stress. Verder is het besef dat je dood bent zonder adem ineens wel heel erg tastbaar.

Anders leren ademen is gewoon enorm oncomfortabel. Je bent je bewust van de beperkingen van hoe je het deed, en hebt de nieuwe manier nog niet geautomatiseerd. Altijd lastig, zo’n leercurve. Je gebruikt ineens spieren waarvan je niet wist dat je ze had. Je lichaam kan gaan detoxxen door de toename van zuurstof. Het duurt gewoon even voor jij en je lichaam weer gewend zijn aan de nieuwe balans.

Door te werken aan je ademhaling, sleutel je op misschien wel het meest basale nivo aan jezelf. Confronterend, eng, maar ook reuze interessant om te kijken wat dat met je doet. En: zeer haalbaar! Het is mij ook gelukt. Als dat kan, dan kan jij het zeker, misschien met wat hulp.

De technieken die ik toen leerde, helpen me nu ook enorm bij het dragen van mondkapjes. Dat is verplicht in het OV in Nederland, en op steeds meer plaatsen wordt het ingevoerd.

Hoe adem je met een mondkapje op?
Dat lapje voor je gezicht ervaar je waarschijnlijk als warm, benauwd, beperkend. De eerste impuls is dan, om naar lucht te gaan happen via de mond. Dat zorgt er echter alleen voor dat je een grotere kans hebt op boeren en de hik…

Wat je wel moet doen? Je geest sterker laten zijn dan je lichamelijke impulsen. Als je een lekkere man of vrouw ziet spring je daar toch ook niet meteen bovenop? Die zelfbeheersing heb je dus.

  • Neem de eerste paar keren dat je een mondkapje draagt (of wanneer je weerstand, oncomfortabel voelt) de tijd. Blijf niet koste wat kost dóórlopen, nee, sta even letterlijk stil bij je ademhaling.
  • Er zit een lapje voor je gezicht. Niet meer, en niet minder. Blijf rustig ademen, waarschijnlijk tegen je eerste neiging in.
  • Adem door je neus 5 tellen in, even pauze, en adem door je mond 5 tellen uit, even pauze, inademen door je neus, pauze, enzovoorts. Blijf ontspannen, zet niets vast. Gewoon door blijven ademen, in door je neus, uit door je mond.
  • Ontspan je billen, laat je schouders rustig hangen, en adem door.

Een paar van zulke ademcycli maakt al dat je ontspant, en effectiever gebruik maakt van de zuurstof die je binnenkrijgt. Geef je over aan de levenskracht, en accepteer dat covid19 ons er weer eens op wijst dat er maar weinig is dat wij echt controleren. Na een paar keer heb je dit ‘truukje’ geautomatiseerd en merk je nauwelijks nog dat je een masker draagt. Net als doktoren en andere zorgverleners. Wij hoeven het niet eens hele dagen te dragen! Af en toe een half uurtje is voor mij tot nu de max.

Gebruik de prullenbak!
En oh ja: draag je wegwerpmaskers in het OV? Gooi dat dan na het uitstappen niet in de bosjes. Op elke halte staat een prullenbak. Want die plasticsoep dobbert ook nog in de wereldzeeen, daar hoeft liever niets meer bij.

Het zal nooit mijn hobby worden want gedoe is nooit fijn, maar overdrijven is ook niet nodig. Je helpt met het dragen van een masker een nieuw en zeer besmettelijk virus binnen de perken te houden.

En heb je hulp nodig bij het veranderen van je ademhaling en het aanpakken van de achterliggende issues? Dat maakt deel uit van mijn soul seed sessions. Link in bio!

I give you clarity when in doubt. Help you find the vision, the words and the steps you have to take. Shed Moonlight on the pearls that you are meant to bring into this world. You will feel truly heard and seen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *