Twee vechtende spinnen deden me denken aan de tarotkaart Staven 5.
Huh? Read on.

Gistermiddag zocht ik verkoeling in de tuin, en vond twee vechtende spinnen in mijn toverhazelaar. Hoewel het nog hoogzomer is en middenin een hittegolf, komt de herfst al opzetten. Bladeren worden wel erg donker of vallen zelfs af, en er zitten steeds meer spinnenwebben in de struiken. Altijd weer een wonder, ik vraag me af hoe die spinnen dat doen, je ziet (of voelt…) regelmatig een webdraad op een paar meter hoog gespannen over een tuinpad of zoiets. Maar goed, die vechtende spinnen!

Vechtende spinnen en Staven vijf…

Ze verblijven in een struik van drie meter hoog. Veel tak, veel blad, echt ruimte genoeg voor heel veel spinnen. Maar deze twee willen uitgerekend vlak bij elkaar een web bouwen. Hun webben kruizen elkaar! Tenminste, dat is de bedoeling. Als de een haar web afmaakt, breekt de ander erdoor heen om haar eigen web te voltooien. En andersom. Et cetera.

Dat hielden ze dus al minstens een half uur vol. Jammer genoeg zie je de webben niet goed op de foto, de spinnen zie je wel, ik heb ze met een pijltje aangewezen.

Als een van de twee spinnen een paar centimeter zou opschuiven en een kwartslag draaien, dan kunnen ze allebei moeiteloos een enorm web bouwen. Maar dat doen ze dus niet, ze hebben hun zinnen gezet op DIT plekje. Dus zijn ze drukker met elkaar bevechten, dan met het vangen van hun volgende maaltje.

Mijn kinderen deden ook zoiets toen ze klein waren: dan wilden ze op precies hetzelfde plekje op de bank zitten, en probeerden elkaar weg te biggen. Geen van beide gaf op, en dreigde een van de twee weg te lopen, dan hield de ander de een tegen. Ze konden niet met, en ze konden niet zonder elkaar. Inmiddels hebben ze gelukkig uitgevonden hoe ze prettig met elkaar om kunnen gaan. Voldoende ruimte voor zichzelf, en een paar dingen die ze graag samen doen. Met een beetje puzzelen, trial and error is dat gelukt.

Die spinnen (en, nu ik erover nadenk, mijn kinderen toen ze klein waren) doen me denken aan de tarotkaart Staven 5. Hierop zie je vijf verschillende figuren elkaar tegenwerken door elkaar flink in de weg te zitten. Waardoor er niets terecht komt van geen van de individuele plannen. Ik stel me altijd voor dat elk z’n staf wil planten, zodat er een mooie levenskrachtige boom uit kan groeien. Iets wat de omgeving op die kaart best kan gebruiken: het tafereel speelt zich af in een kale woestenij. Als elk van de figuren een paar stappen achteruit doet en zich een beetje omdraait, heeft ieder alle ruimte om zijn ding te doen en die freaking boom te planten. Waardoor ze met z’n vijven een mooi bos creeeren.

Altijd als deze kaart opduikt in een reading, speelt er iets in het leven of werk van mijn client wat moeizaam gaat. Vechten tegen de bierkaai. Tegenwerking. Samenwerking die in de soep loopt of dreigt te lopen. De oplossing zit hem dan altijd in: een beetje afstand nemen, even ademhalen en reflecteren op wat er nu precies speelt, wat elk van de betrokkenen precies wil, en hoe zij elkaar kunnen helpen en versterken in plaats van elkaar te blijven bevechten.

Het ego kan bergen verzetten, dat is waar. Pure wilskracht houd je op koers. Maar dat is niet altijd even effectief en prettig. ‘Wil je gelijk krijgen of het leuk hebben?’ vroeg mijn oma dan.

Heb jij een moeizame situatie in jouw leven? Kun je je voorstellen hoeveel energie het scheelt om even je koppigheid te laten varen, een stap terug te doen en de ruimte nemen voor een andere manier van reageren?

Oh. En die spinnen? Ze zitten er nog. Allebei met een krakkemikkig web, en waarschijnlijk volkomen uitgeput.

Heb jij zo’n Staven 5 – issue in jouw leven of bedrijf spelen? En wil je graag eens goed uitzoeken hoe dat zit en vooral: hoe je deze patstelling kunt doorbreken? Mijn Soul Seed Sessions zijn hier perfect voor. Neem contact met me op!

I give you clarity when in doubt. Help you find the vision, the words and the steps you have to take. Shed Moonlight on the pearls that you are meant to bring into this world. You will feel truly heard and seen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *